VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

Pavel Maurer

 

• Víkendové pořady Pavla Maurera na téma Nejezte blbě!
  Glosa Pavla Maurera

  So – Ne 12:10
Radiožurnál
 

• Pravidelné články z úst Pavla Maurer - každou středu v Metru, a dříve každý čtvrtek v Reflexu.
 
• Blogy

 

29. 01. 2009, Text: Pavel Maurer,Foto: I S I FA . COM
Jižní Tyrolsko je oblast Alp mezi Rakouskem a Itálií, kde se mluví ofi ciálně německy a italsky. Když posloucháte hovor místních horalů nebo prodavaček v samoobsluze, nedá se ten jazyk připodobnit k ničemu, co jsem kdy slyšel. Je to oblast velehor, kde jsou úžasné lyžařské podmínky, a k jídlu se nemusíte obávat prakticky kdekoli objednat Leberknödelsuppe (polévku s obřím játrovým knedlíkem), Gulaschsuppe (nepřekládám) a skvělý Speck (špek), který vám v obchodě nakrájejí na požádání na jemné milimetrové plátky a ještě předtím automaticky odříznou tučný okolek, hodí jej pod stůl a krájejí jen to libové, voňavé, lehce kořeněné masíčko.
07. 01. 2009, Text: Pavel Maurer
Co to vůbec je - česká kuchyně? Španělský ptáček, Vídeňský řízek, Maďarský guláš nebo Frankfurtská polévka či Turecká káva? Cizinec by asi těžko připustil, že jde v našich zemích o běžné výrazy, které často nemají nic moc společného se svým zahraničním jménem.
12. 12. 2008, Text: Pavel Maurer,Foto: David RAUB
Jít s Francouzem na jídlo je pro našince vždy zážitek. Tím spíš, když je to Gilles BÉROUARD, rodák z Bordeaux, který přistál v Česku v roce 1993 letadlem Tupolev na čtyřletou misi a už zůstal, vede jednu z nejúspěšnějších komunikačních agentur, minulý rok dostal francouzský řád za zásluhy a miluje Prahu, reklamu a dobré jídlo.
28. 11. 2008, Text: Dominika Vrkotová,Foto: Michael Kratochvíl, Istock
Když nepřijedete za čerstvými rybami a mořskými plody k moři vy, přijedou ryby i ty plody za vámi. Přímo z italského trhu. Stačí vyrazit do specializované rybí restaurace. V Praze by se daly spočítat na prstech jedné ruky, ale jsou. V jedné z nejvyhledávanějších nám šéfkuchař Martin Slezák svěřil recept.
21. 11. 2008, Text: Pavel Maurer,Foto: David RAUB
Ředitel filmové distribuce Bontonfilmu Aleš DANIELIS má nakažlivý smích, umí ocenit kvalitní whisky, nadšeně vaří spolu s manželkou, rád hraje mariáš, učí na FAMU a má značný vliv na to, co vidíme v kinech.
03. 11. 2008, Text: Dominika Vrkotová,Foto: Isifa
Nová česká kuchyně je trend, který se inspiruje francouzskou Cuisine Nouvelle. Ve Francii začali kuchaři v 70. letech připravovat lehčí jídla, menší porce a používat méně složité recepty. Novou českou kuchyni propaguje i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Zapomeňte na těžké nezdravé recepty.
24. 10. 2008, Text: Pavel Maurer,Foto: Marek BARTOŠ
Tereza VRÁNKOVÁ má dvě české vysoké školy, postgraduál z Francie a obdobu titulu MBA z Vídně, hovoří pěti světovými jazyky, má handicap 10,0 (golfisté tvrdí, že je to dost dobré) a dvanáct let se věnovala běhu 400 metrů přes překážky. A to není všechno, také se s ní skvěle stoluje a povídá. Je pořád o čem.
06. 10. 2008, Text: Dominika Vrkotová,Foto: Isifa
Francouzská kuchyně je základ gastronomie a je neuvěřitelně rozmanitá. V každém regionu se specializují na něco jiného. Odkud s ní tedy začít? Od kohoutka. Ten na víně je prostě základ. Král české gastronomie, šéfkuchař Jiří Král, si na nás udělal čas a teoreticky s námi jednoho kohoutka rozporcoval.
24. 09. 2008, Text: Pavel Maurer,Foto: Václav KASTNER
Jezdí tramvají, přes rameno instalatérskou koženou brašnu, jeho díla můžete vidět po celé republice. Jeho studenti jej milují, mimo jiné kvůli maieutické (porodnické) podobě výuky, kterou Kurt Gebauer provozuje.
18. 09. 2008, Text: Dominika Vrkotová,Foto: Žofín Garden, Jiří Skupien, Pavel Maurer, Isifa
Kdo si myslí, že grilovat se dá jenom v létě, má asi tolik fantazie jako dřevěné uhlí. Něco grilovaného si můžete dopřát, kdykoliv zrovna dostanete chuť. Bez ohledu na podzimní plískanici nebo zimní vánici. V žádném případě ještě nestrkejte gril do komory, dostanete od nás super recept.
20. 08. 2008, Text: Pavel Maurer,Foto: Václav KASTNER
Přes třicet let hraju rekreačně a rád tenis, ale nikdy jsem nechtěl, aby si se mnou nejúspěšnější tenistka všech dob Martina NAVRÁTILOVÁ zahrála třeba jen jeden game. Mnohem víc si cením, že jsme spolu před deseti lety na Manhattanu snídali nejdražší míchaná vajíčka v mém životě, že jsem v její přítomnosti ve Verbier poprvé ochutnal horký švýcarský raclette a že mi sdělila pár vlastních receptů.


 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top
English