VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Bulharsko
2017-07-22, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny jsou tady, takže mnozí cestujeme za hranice všechních dnů. Pokud míříte do Bulharska, vězte, že jeho gastronomii ovlivnilo sousední velké Turecko a Řecko. Nicméně, kdybyste se zeptali Bulhara odkud pochází jakákoli jejich specialita, určitě vás přesvědčí, že jedině a pouze z Bulharska a ostatní sousedi kolem - ti to od nich obšlehli!

Bulhaři holdují zelenině, jogurtům, rybám a masu spíše libovějšímu, pečenému na roštu nebo na rožni. Jedí zdravě, mají nižší spotřebu mouky než my. Pokud byste chtěli ochutnat nějaká jejich typická jídla, určitě doporučuji v horkých dnech studenou okurkovou polévku s česnekem - tarator. Pak samozřejmě malé smažené rybičky - pokrm zvaný Caca - připomínající naše grundle. Moje maminka téhle pouliční delikatese říkala - chrastavičky, protože tak hezky křupaly v puse. Mají je všude na plážích a dostanete je i v papírovém kornoutu jako pochutinu do ruky. Po rybičkách určitě zachutná šopský salát, který si ovšem Bulhaři dávají většinou jako první chod na začátku svého dlouhého stolování. Šopský salát s balkánským sýrem se zabydlel v celé střední Evropě, ale věřte mi, že chuť domácích ingrediencí vám jej představí úplně jinak. Jeho jméno pochází z šopského etnika v oblasti kolem hlavního města - Sofie.
Všude v Bulharsku, a určitě i ve zmíněném “šopáku” narazíte na nejslavnější koření - čubrica (chutná po saturejce, paprice či oreganu) a používají jej velmi často do masa i do zeleniny. Je velmi milým a finančně nenáročným dárkem domů jako vzpomínka na Bulharsko, na jejich čevabčiči zvané kebabče, kjufte nebo jehněčí čorbu.
Všimněte si také, že některé specifické chutě se nedají v životě zapomenout. Kyslo mljako - bulharský národní jogurt - z kravského, ovčího nebo bůvolího mléka obsahuje „lactobacterium bulgaricum“, nejlepší jogurtovou bakterii na světě. Tady konzumují kyslo mlajko často a celodenně, v horku osvěží a navíc je velmi zdravé. I vědecký svět připouští, že má blahodárný vliv na vysoký věk Bulharů. Určitě tedy nezapomeňte ochutnat kyselé mléko - typický jogurt dlouhověkost!i

A nakonec důležitá rada: Až si budete v restuaraci objednávat a Bulhar namísto přikývnutí, že - ano - bude nějak divně kroutit hlavou, jako že nesouhlasí, nelekejte se. Oni mají svou gestikulaci totiž obráceně: Když říkají ano, dělají hlavou ne, ne, ne a když vám chtějí říci - ne - jejich hlava dělá ano.

Tak pozor na to! Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English