VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Jugoslávie
2017-08-05, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

asi nám bude ještě dlouho trvat, než se odnaučíme říkat slovo - Jugoslávie. Dnes už je všechno jinak a jinak to je i s místními specialitami. Slovinsko není Chorvatsko a to není ani náhodou Srbsko, Bosna, Hercegovina nebo Černá Hora. Jaké tu jsou vlastně rozdíly? Co já můžu vůbec poradit českému turistovi, aby ochutnal v zemích bývalé Jugoslávie? ? Vždyť nás sem přijíždí každoročně na tři čtvrti miliónu a většinou ne poprvé. Češi znají dost dobře místní poměry i jídlo i to, že ceny jsou mnohdy vyšší než v nedaleké Itálii. Ale kde jsou rozdíly? Srbská kuchyně je částečně ovlivněna Maďarskem,Tureckem a Bulharskem, mají rádi hodně papriky v nejrůznějších variacích, samozřejmě pečené papriky s fetou, musaku, zelné závitky, Leskovački roštilj - tedy rožněné maso, ajvar, a spoustu různých zeleninových omáček a dipů.
Bosna a Hercegovina vyznávají čerstvou zeleninu, rajčata, mangold a raštiku - tedy kapustu nebo chcete-li kél, dnes považovaný za superpotravinu díky svým vysokým nutričním hodnotám. V celé bývalé Jugoslávii dostanete vynikající čevabčiči - ovšem místní obyvatelé rozlišují rozdíly v tom jak a kde je maso umleté a jak je servírováno i tvarováno. Co se týká druhu masa, čím jste více na jihu, tím více se projevuje muslimský vliv. Žádné vepřové, ale hovězí, telecí, jalovice i kozy a když vám chce hostitel projevit nejvyšší úctu - tak je to každopádně jehněčí na rožni!!
Burek - pokrm z listového těsta, může vypadat jako závin nebo piroha plněná masem, sýrem, zelím, cuketou nebo i dýní. Burek je původně asi turecké jídlo, které ovšem ovlivnilo celý Balkán a podle toho, kde jste, tak tam vyznávají jiný burek!
V Dalmácii, která je hlavním turistickým cílem příznivců Jadranu, tak tam na severu i ve Slovinsku je v gastronomii dodnes znát, že byly historicky ovlivněny Benátskou říší. Nejvlivnější rodiny, najímaly italské kuchařky, které tu připravovaly noky, různé těstoviny a brudet či brodet - rybí polévku někdy hustou až jako guláš.
Každopádně tu všude voní čerstvé bylinky, tymián, rozmarýn, bazalka, myrta, oregáno - které často najdete i v příkopech a na rumištích a které dávájí pečenému masu a všem pokrmům výrazné aroma a chuť!
Ať už si dáte, chobotnici dušenou pod pekou, pršut - šunku sušenou na větru, paški syr z ostrova Pag, pljeskavicu nebo nějakou čerstvou rybu jen tak se solí a olivovým olejem - buďte opatrní především na plážích. Ve vnitrozemí je kuchyně mnohem propracovanější a spolehlivější v kvalitě. To víte - turistický ruch - ten je, bohužel, metlou dobré gastronomie a to nejen v bývalé Jugoslávii…

Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English