VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Německo
2017-07-29, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny jsou tady, takže mnozí cestujete za hranice všechních dnů. Pokud míříte k našim největším sousedům - do Německa, nevěřte povídačkám, že německá kulinární scéna je nudná, tučná a jednotvárná. Jejich kuchyně je obrovsky rozmanitá, ovlivněná na severu Skandinávií, na jihu Švýcarskem a Rakouskem a na západě Francií. Řekl bych, že Němci přistupují k přípravě pokrmů a nápojů stejně zodpovědně jako k výrobě automobilů. Jsou precizní, důslední, dodržují nejpřísnější předpisy a často jsou překvapivě kreativní. Pravdou však je, že světová pověst německých aut hraje prim! Jejich kuchyně, byť je výtečná, zdaleka nedosahuje takové proslulosti. Pokud byste však chtěli ochutnat skutečně špičková jídla, najdete ve spolkových zemích mnoho restaurací označených hvězdami Michelinu a nebo místního nejprestižnějšího průvodce - Feinschmecker neboli - labužník. Ten uděluje svá slavná “F” pouze nejlepším gastronomickým podnikům. A tak v celém Německu můžete dostat na talíři vyladěné kulinární porsche nebo BMW, stejně jako lidovější volkswagen, opel či nedostižný a všemi mastmi mazaný mercedes-benz! Nezklamou však ani různé hospůdky a die Kneipe v malých městech i v hlubokých lesích. Jejich úroveň je povětšinou skvělá.
Němci neradi slyší, že mají nějaké typické jídlo, je to velká země. Nabídnou vám métský salám, po našem čajovku v bývalém východním Německu, tradiční curry wurst v Berlíně, klobásku s kysaným zelím či uzeného úhoře v Hamburku. Bavoráci jsou pyšní nejen na své pivo, ale i na kynuté knedlíky a masitá jídla podobná těm našim. Zatímco na severu holdují třeba šprotům z Baltského a Severního moře. Mají přes tisíc šest set druhů uzenin, buřtů a klobás a asi nejrozmanitější nabídku chlebů, preclíků, housek a pečiva v Evropě. Dokáží perfektně zpracovat zelí, kapustu či kél. Jejich ryzlinky z Mosely či pfaltzká vína netřeba představovat a nabídka piv asi může konkurovat snad jenom naší zemi.

Mimochodem, pokud byste se náhodou pohybovali poblíž francouzských hranic u slavných lázní Baden-Baden, určitě navštivte restauraci českého šéfkuchaře Pavla Pospíšila, který získal již před třiceti lety nejvyšší ocenění a jeho kuchyně je stále okouzlující. Navíc - budou vám tady rozumět česky. Minulý měsíc jsem tu ochutnal domácí špecle s čerstvými liškami na smetaně, husí játra, marinovaného tuňáka a huspeninu - vše výtečné a za přijatelnou cenu! Věřte, že Německo vás určitě gastronomicky příjemně překvapí!

Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top
English