VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Nizozemí
2017-08-13, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,
říká se, že národy, které musí hodně bojovat o svůj život, tak produkují větší hodnoty. Nizozemsko se nachází, jak známo, téměř pod hladinou moře a je v neustálém ohrožení, že bude zatopeno.

Snad i proto jsou jejich produkty většinou skvělé. Málokdo tuší, že mnoho sýrů, které si zakousnete v Řecku, Egyptě a mnoha dalších zemích pochází z Holandských líhní. Málokdo ví, že Nizozemsko, nepřesně nazývané - Holandsko, je největším vývozcem květin na světě. Většina z nás je vnímá jako zemi tulipánů. To je v pořádku, oni produkují v oblasti flóry i zemědělství téměř vše, co si dokážete představit. Vedle toho tu mají v oblibě tzv. coffeeshopy, jež jsou legálním místem pro konzumaci a nákup lehkých drog. Upozorňuji na ně proto, abyste se nespletli a nešli tam bláhově jako do kavárny na kafe a koláček. Dost pravděpodobně budou tyhle pochutiny obsahovat marihuanu nebo hašiš. Další atrakcí jsou vodní kanály - jimiž je země hustě propletena. Slouží zemědělským a obchodním účelům, ale můžete si jako turista pronajmout loď i s ložnicí a proplouvat těmito kanály sem a tam. Nezapomeňte přitom navštívit proslulé sýrové destinace. Holandsko je známo nejen sýrovými městy jako Edam (neboli eidam) či Gouda, Maasdam, Leerdam - místy, která dala jména proslulým sýrům, ale i tím, že jejich produkty jsou výtečné, což můžete otestovat na pravidelných sýrových trzích.

K nejpopulárnějším domácím specialitám patří - dušená kapusta s bramborem a uzenou klobásou. Slané i sladké lívance či palačinky na desítky způsobů si můžete ochutnat ve speciálních “palačinkárnách” postavených pouze pro tento účel. A pak jsou tu samozřejmě ryby a to především - sledě, nebo chcete-li slanečci či matesy. Můžete je mít čerstvé, uzené, naložené v soli či láku. Největší gurmáni na světě uznávají místní delikatesu - sledě za syrova lehce nasoleného a řádně uleželého v dubovém sudu. Příprava herinků, doba výlovu před třením a po něm, a styl, jak si je spouštíte do pusy - držíce je dvěma prsty za ocasní ploutev, to vše patří k místním kulinárním vychytávkám. Díky tomu, že “Bludný Holanďan” křižoval svými loděmi moře a kolonizoval v minulosti celý svět, je tu i nevídaná nabídka cizokrajných exotických restaurací z Karibiku, Guajány, Afriky či Malajsie…Vše můžete v malém Holandsku ochutnat lacině, chutně a autenticky. Především Indonesische Rijsttafel - se stal díky velké indonézské komunitě pravidelným pokrmem každé typické holandské rodiny.

No a nakonec tu máme - Holandské gastronomické zátiší! Sám nevím proč, ale já si vybavuji tento umělecký pojem - Holandské zátiší - vždy jen s rybou, pečeným bažantem, sýrem a sklenkou vína. Tahle zátiší obdivuji coby obrazy holandských mistrů, ovšem ve skutečnosti si je nejraději naskládám sám přímo na stůl!

Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English