VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Pozor!
2017-08-27, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,
celé prázdniny jsem vám doporučoval co nejzajímavějšího nebo tradičního byste měli ochutnat na svých dovolených v zahraničí.
Projedli a propili jsme se společně Dánskem, Itálií, Španělskem, Francií, bývalou Jugoslávií, Řeckem, Sardinií, Švýcarskem, Slovenskem i dalšími zeměmi.
Dnes už vám nebudu doporučovat fondy, ravioli, nakládaný lišejník ani uzenou prasečí nožičkou plněnou husími játry. Spíše bych se pokusil sesumírovat - na co si máme jako turisté dát pozor? Na svých cestách totiž většinou jíme jídla, která jsme ještě nikdy neokusili, snažíme se přeložit názvy pokrmů či ryb, které nejsou v žádných běžných slovnících a navíc většinou netušíme jaké jsou místní stravovací návyky.
Tak za 1/
Zjistěte si přesně, v kolik hodin se ve které zemi snídá-obědvá-večeří. Můžete být totiž zaskočeni, že třeba ve Španělsku, v Provence či v jižní Itálii vám po 16 hodině už neuvaří a k večeři otevírají nejdříve kolem 20 až 22 hodiny. Odpoledne tady drží všichni siestu a nenamažou vám ani chleba s máslem!
Za 2/
Rybu si nechte přinést ke stolu a ukázat. Podívejte se na oči, žábry a strukturu kůže, čichněte si.
Za 3/
Mějte se na pozoru před restauracemi, které mají vyvěšené fotografie jídla a nabízejí vám jídelní lístek v sedmi světových jazykových. Nejspíš pak naletíte na turistické menu. Cenově může být přitažlivé, ale většinou za moc nestojí!
Za 4/
Ptejte se číšníka na výrazy, které neumíte identifikovat. Nebudete první.
Za 5/
Dívejte se, kde, co a jak jedí místní obyvatelé.
Za 6/
Ověřte si jaká je v zemi kultura spropitného, co patří k běžnému chování personálu a respektujte i čas, kdy k vám dorazí číšník. Jižní národy nerady spěchají - a vystresovaného, nervózního turistu jsou schopni dlouho ignorovat.
Za 7/
Občas riskujte - a objednejte si pokrm, o němž vůbec nemáte tušení - co to vlastně je. Můžete být mile překvapeni a nebo naopak totálně rozladěni. V takovém případě máte alespoň unikátní historku pro své kamarády!

Hezký zbytek prázdnin a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English