VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Rakousko
2017-07-23, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

pokud míříte v rámci své dovolené do Rakouska na vysokohorské tůry, k jezerům a nebo za kulturou, nezapomeňte, že se nacházíte v srdci bývalého impéria Rakousko-Uhersko. Místní kuchyně není nijak zvlášť světově proslulá, pokud pominu wiener-schnitzel a sacherův dort, ale vězte, že bývalou habsburskou monarchii kulinárně hodně ovlivnily: Češi, Němci, Slezané, Maďaři, Ukrajinci, Rumuni, Chorvati, Srbové, Slovinci, Slováci, Italové i Rusíni. Tam všude totiž zasahovala chapadla velkého mocnářství.

Rakousko si dodnes dělá díky svému bývalému vlivu určité nároky na originální původ mnoha delikates, ať už jde o palačinky či zmíněný vídeňský řízek. Ovšem skutečný prapůvod mnoha specialit pochází z úplně jiných zemí. Každopádně, pokud budete v nějakém větším městě, určitě je potřeba se objednat tafel spitz, vařené hovězí s morkem a zeleninou, a k tomu jablka s křenem, též vyzkoušejte tenoučký telecí řízek přes celý talíř s vídeňským bramborovým salátem. A pochopitelně musíte ochutnat proslulou kávičku a pravý, trochu vlhčí sacher dort v nějaké romantické kavárně, kde třeba sedávali Sigmund Freud, Johann Strauss nebo Oskar Kokoschka. Kromě této městské gastronomie doporučuji ochutnat i vesnická jídla. Rakušané jsou nesmírní hrdí na krásu a čistotu své přírody. Je to země velehor. Alpské vesničky mají i dnes svoje vlastní malé sýrárny, mlékárny, pekárny a místní řeznictví. Turista je příjemně zaskočen, když vystoupá v celkem opuštěné tyrolské krajině na vrchol nějaké hory a tam mu na salaši nabídnou spoustu klobásek nebo špecle s domácím ovčím či kravským horským sýrem a samozřejmé místní šnaps. Ve Vorlarlbergu, nejzápadnější rakouské spolkové zemi na švýcarských hranicích - tam zase vyznávají fondy - kousky masa nebo sýra, které napíchnete na vidlici a sami si je namáčíte do různých horkých olejů či vývarů a ohříváte podle vlastní chuti.
Kolem Vídně a ve východním Rakousku pak určitě vyzkoušejte jejich tradiční akci - Heuriger. Jsou to rodinné statky, které vám nabízejí letošní mladé víno a domácí pochutiny: Uzené maso, buřty, klobásy, huspeninu, sekanou, nakládanou zeleninu, cibulový chléb. Tato tradice byla původně sezónní a vinná, ale dnes můžete  heuriger navštěvovat po celý rok. Je to kulinární zážitek z vesnické lokální gastronomie. No a pokud budete pobývat ve Wachau nebo v Burgenlandu - určitě ochutnejte úžasné veltlíny, ryzlinky či blaufrankisch za rozumnou cenu! Ne vždy totiž - nejdražší pokrmy a nápoje - vám přinesou to největší potěšení. Méně je mnohdy - více!

Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Nepijeme proto, abychom upadli, ale abychom se povznesli.
Perské přísloví
Top
English