VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Řecko
2017-08-12, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,
kdo jste někdy plul po řeckých mořích, dobře víte, že když přirazíte u některého ze stovek ostrovů a chcete zaplatit za kotvení lodi, navrhnou vám, že to nic nestojí, ale musíte zaskočit do místní hospůdky na večeři. No a pak začíná ta neskutečná smršť předkrmů, zákrmů, vína, sladkostí a vynikajících domácích ingrediencí.
Řekové, v těch ne příliš turismem postižených oblastech, vám málokdy píší účtenku s útratou, a také nikdy nesklízejí ze stolu a jen pořád přinášejí nové a nové talířky s typickými předkrmy - mezédes (neboli meze). Olivy, tzatziky, smažené chobotničky, suvlaki, vinné závitky, ančovičky, gigantické fazolky či lilkové pyré. Na konci vašeho časově neomezeného stolování přijde majitel, každému hostu na rozloučenou věnuje panáka bylinkového digestivního likéru a prostě jen spočítá všechny špinavé talíře, co jsou na stole. Z toho vznikne konečný účet. Nikdy se mi v této zemi nestalo, že by byla platba přehnaná nebo, že by se Řekové snažili turistu napálit, jako je tomu v mnoha jiných krajinách, bohužel, častým zvykem. Kolébka antiky na tom sice v poslední době není ekonomicky moc dobře, ale jejich srdce zůstalo stále široké a povaha velkorysá. Atmosféra řeckých restaurací - ta si, bez nadsázky, pořád drží styl nezapomenutelného filmu: Řek Zorba! Jsou šťastní, rádi jedí, pijí, tancují a žijí život. Rozhodně však neradi pospíchají. To je třeba respektovat!

Já z místních jídel miluji ovčí sýr - fetu - nalámanou na řeckém salátu s polosladkou cibulí a k tomu retsínu - víno vonící po píniových hájích. Mimochodem - smažená feta - saganaki, je podle mne pra-pra babička českého smažáku, jehož kvalita je ovšem v našich poměrech značně vrtkavá! Jejich jehněčí - kleftiko je také třeba ochutnat. A kdo má rád domácí dezerty, při troše štěstí dostane v rodinných hospůdkách lokální řecký - velmi tučný - jogurt, posypaný ořechy a politý domácím medem. Kalorická bomba! Dietnější zákusek nenajdete!

Nepamatuji se, že bych někdy viděl nějakého Řeka nebo Kréťana, který by byl unaven z nás - turistů. Věřím, že jim občas taky lezeme na nervy, ale díky jejich povaze, velkorysosti a skvělé mediterranské kuchyni, kterou si opravdu dokáží užít - tak oni se prostě neumí nikdy zbytečně zlobit…
 
Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Chuť přichází při jídle.
Francois Rabelais
Top
English