VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Švýcarsko
2017-08-19, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,
Švýcarsko asi nepatří k hlavním turistickým destinacím našich cestovních kanceláří a řekl bych, že tuto nádhernou zemi nemá ani většina z nás na prvním místě, když přemýšlí, kam pojede na dovolenou. Nicméně, občas se stává, že se nám to malé, hornaté Švýcarsko připlete jaksi do cesty, když se touláme po Německu, Francii nebo po severní Itálii. Pokud jsme ochotni zaplatit krutou daň v podobě dálniční známky za 40 švýcarských franků (asi naši 900 Korun), která nerespektuje časové zvýhodnění ať jsme v zemi jeden den nebo celý rok, pokud jsme ochotni přistoupit na to, že ve Švýcarsku je prakticky všechno dražší než v okolních státech, pak určitě uvidíme zajímavou spořádanou zemi, která je v mnoha ohledech jedinečná.
Každý má své ikony. Švýcarsko, kromě velehory - Matterhorn, která se stala předlohou pro populární trojúhelníkovou čokoládu Toblerone, kromě hlubokých jezer s dokonale čistou, ledovcovou vodou a vynikajícími rybami, má také drahé hodinky, jež se nezpozdí ani o vteřinu a má nedobytné, spolehlivé banky, kam si s oblibou ukládají úspory největší boháči světa, ale prý i ti největší lumpové. Z hlediska gastronomického je to pak líheň nejkvalitnějších čokolád a skvělých lokálních sýrů.
K těm sýrům bych rád poznamenal, že země je rozdělena Alpami na jednotlivé kantony, vesničky a údolí, kde najdete prakticky v každé druhé destinaci vlastní sýry, jogurty, šnapsy a vůbec spoustu domácích specialit, které se liší tím, zda se v dané části Švýcarska mluví francouzsky, italsky, rétorománsky nebo německy - to jsou totiž oficiální jazyky, kromě horalských dialektů, kterým nerozumí prakticky nikdo. Nicméně - jídlo je mezinárodní záležitost a na spoustu dobrot si můžete ukázat prstem, rádi vám dají ochutnat. Určitě je třeba zažít ceremoniál sýrových, ale i masových fondue. Je to velmi delikatesní a společenská záležitost, kdy si do hrnce s rozpuštěným a ochuceným sýrem např. ementálem a gruyérem namáčí každý sám svou dlouhou vidličku s kouskem chleba. Syté a chutné. Nesmí se však ošidit kvalita sýra. Dále určitě musíte otestovat pojídání raclettu, kdy sýr na okrajích rozehřejete, až teče a pak jím poléváte - na malých mističkách připravené - vařené či pečené brambůrky, sušenou šunku, okurčičku, nakládanou cibulku a tak dále. Bývalé jídlo chudých pastevců v horských salaších. Dnes - světově známá pochoutka, která udělá příjemnou atmosféru pro všechny u stolu, kdy je každý sám sobě trochu kuchařem.
A až pojedete po dálnici, dodržujte rychlost, jinak vás Švýcaři s chutí protroubí. Jeďte pomalu a všímejte si, že všude kolem jsou dokonale posekané louky, nikde žádné reklamní billboardy, upravená stavení, vypucované vesničky jako z obrázku a i ty pasoucí se ovce a krávy jakoby někdo řídil na dálkové ovládání, že se pasou spořádaně a jsou velmi hezky výtvarně rozesety po okolních čerstvě zelených kopcích. Tady prostě všechno klape - takové je Švýcarsko
 
Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"
 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
Chuť přichází při jídle.
Francois Rabelais
Top
English