VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Velká Británie
2017-08-06, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

prázdniny jsou tady, takže mnozí cestujete za hranice všechních dnů. Pokud se rozhodnete navštívit Velkou Británii, zemi, která tak trochu je i není v Evropě, tak, abych řekl pravdu, vůbec nevím, co typického bych vám měl doporučit? Všechny dobrůtky, co si vybavuji z Británie, že mi tam chutnaly, patří spíše do vlivu kuchyně francouzské, italské, japonské nebo indické. Tu dělají skvěle! Ale, že bych vám nabídl jejich klasický pokrm: fish and chips, to se mi ani moc nechce.
Ono totiž v Británii je úplně nejzajímavější, že největší lahůdky pocházejí z bývalých kolonií Spojeného království, nad nímž údajně slunce nikdy nezapadá. Tak to zaprvé. A pak je také velmi zajímavé, že nejslavnější kuchaři na světě jsou kupodivu - ne Francouzi nebo Italové, jak by se dalo očekávat, ale Angličan - Jamie Oliver a Skot - Gordon Ramsay. Ti se v televizi, ve svých knihách i ve svých prestižních restaurantech proslavili vším možným, jenom ne typickou anglickou nebo skotskou kuchyní! Nicméně, pokud budete mít možnost některý z jejich mnoha podniků osobně navštívit - vřele to doporučuji!
Další pozoruhodná informace pro putující gastronauty je - že především ve větších městech můžete ochutnat tu nejúžasnější indickou, pákistánskou, čínskou, pacifickou i karibskou kuchyni. Typicky místní, řekněme anglická specialita - bílý puding nebo černý (black) puding není sladký, ale je to něco jako náš prejt z jitrnice a jelita. Konzervativnější Britové to moc rádi snídají, spolu s vejci, smaženými houbami, grilovaným rajčetem a typickým chlebovým toustem. Některé lepší restaurace si zakládají na tom, že vám trojúhelníkový toust servírují na horkém kovu, takže vám hned nevystydne. Co se týká čaje, asi nemusím popisovat, že v ostrovní říši stále funguje čajový rituál o páté a přípravě čaje je věnována velká pozornost.
V britské restauraci se nikdy netvařte, že je vám něco jedno. Obsluha ocení váš zájem a věnuje vám více pozornosti. Ptejte se na každou podrobnost v jídle, nechte si vysvětlil co je v klobásce a nebo, zda pečená jehněčí kýta pochází z Anglie, Walesu, Skotska a nebo z Nového Zélandu. Jejich chuť, ale i cena se totiž mohou dost značně lišit. No a pokud půjdete v Anglii, Skotsku nebo v Irsku na pivo - tak to se musíte - bez sentimentu - protlačit k pípě a pořádně si zakřičet o svůj oblíbený žejdlík. Počítejte s tím, že pivo se tu však tradičně čepuje bez pěny. Ale věřte, že na výběr jich tu je tolik, až se vám hlava zatočí!

Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English