VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Nápady

Gastronomický prstýnek
26.8.2016

Koupili jste si nový příbor a ten starý se chystáte vyhodit? Newejstujte! Podívejte, jaký krásný šperk se dá vyrobit třeba z vidličky! Raději si to 2x rozmyslete než něco hodíte do koše!

Don't waste it!
20.8.2016

Tento plakát byl vytvořen během 1. světové války. Kvůli nedostatku jídla nabádá: nakupujte s rozmyslem, vařte šetrně, používejte méně mouky a masa, nakupujte lokální potraviny, nandejte jen tolik jídla, kolik opravdu potřebujete, zbytky dále využívejte a NEPLÝTVEJTE. Tato výzva platí i dnes!

Šálky nebo podšálky?:)
13.8.2016

Také vám doma chybí pár šálků na kafe? Máme pro vás tip, jak je rychle a snadno "vyrobit". Stačí si jen vymýt pár skleniček od jogurtu a je to! Místo podšálku pak může posloužit třeba opracovaný kus dřeva, co jste našli v přírodě. Je to sice trošku hipsteřina, ale fantazii se meze nekladou!

Zvěřinový amuse bouche
5.8.2016

V Kristině Hrádku neradi plýtvají, a proto pro nás na začátek připravili tuto dančí paštičku ze hřbetu divočáka, odřezků a z "horší" zeleniny. Podávali ji s brusinkovou omáčkou a domácím cibulovým chlebem. Mňam!

Buďte kreativní!
23.7.2016

Věděli jste, že voda, ve které uvaříte těstoviny, je díky zbylému škrobu perfektní na mytí nádobí? Když v ní není moc soli, můžete s ní také zalít kytku, ta už si z ní potřebné živiny vytáhne. Hledejte způsoby, jak neplýtvat a znovu zpracovat již využité, planetě to uleví.

Co jsme našli na zahrádce
15.7.2016

Pěstujete na zahrádce či na balkoně? Domácí produkty chutnají úplně jinak než ty kupované! Zkuste si něco zasadit a uvidíte jakou budete mít ze sebe radost až Vám vyroste první jahůdka či mrkvička! Anebo si jen tak na louce natrhejte sedmikrásky a hoďte si je do jogurtu či salátu! - Mají blahodárné účinky na játra, žlučník a dýchací cesty:)

Homemade
8.7.2016

Domácí fíkový koláč "co dům dal": sušené fíky a kukuřičná mouka na hranici expirace, trochu bílého jogurtu od snídaně, pár vlašáků ze zahrádky, pšeničné otruby, med, skořice, vajíčka od sousedky, starší banán a trochu čerstvé pomerančové kůry. Voilà!

Throwing kills!
1.7.2016

Nedopalky zabíjí. Věděli jste, že každý odhozený filtr znečistí až 500l mořské vody?

Lednice
28.6.2016

Uvnitř vyplechované, zvenčí dřevěné staré chlaďáky (předchůdce elektrických ledniček) nepatří na smetiště! V luxusní stylové restauraci "zahrají" design, ale i uchovají víno ve stabilní teplotě. Zero Waste.

U Dělové koule 1866
24.6.2016

Takhle dali v hotelu Jičín "nový život" kachním křidélkům. Obrali je do posledního kousku, spekli a vyrobili huspeninu. Tu pak podávali s domácí cibulovou marmeládou a nakládaným patizonem od místních farmářů.



 
Kdo chce dobře jíst, nesmí urazit kuchaře.
Čínské přísloví
Top
English