VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

Pavel Maurer

 

• Víkendové pořady Pavla Maurera na téma Nejezte blbě!
  Glosa Pavla Maurera

  So – Ne 12:10
Radiožurnál
 

• Pravidelné články z úst Pavla Maurer - každou středu v Metru, a dříve každý čtvrtek v Reflexu.
 
• Blogy

 

12. 08. 2010, Text: Pavel Maurer
„Po delší době se může ukázat, že jídlo z konzervy je smrtelnější zbraň než kulomet.“ *
George Orwell (1903–1950)
05. 08. 2010, Text: Pavel Maurer
„Ze svatých krav je nejlepší karbanátek.“
Mark Twain
29. 07. 2010, Text: Pavel Maurer
„Host a ryba třetí den smrdí.“
Přísloví
22. 07. 2010, Text: Pavel Maurer
Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.
Anthelme Brillat-Savarin
Francouzský Shakespeare gastronomie
15. 07. 2010, Text: Pavel Maurer
„Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci.“
J. D. Rockefeller
04. 07. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Profimedia.cz
„Způsob, jakým krájíte maso, ukazuje způsob, jakým žijete.“
Konfucius čínský filozof, 551–479 let př. Kristem
01. 07. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: profimedia.cz
„Už mne nezajímá nic jiného než cestovat a při tom ochutnávat nová jídla a nové nápoje.“
Ernest Hemingway
24. 06. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Profimedia.cz
„Mnoho lidí na světě zoufale touží po kousku chleba, ale mnohem více je těch, kdo zoufale touží po malém kousku lásky.“
Matka Tereza
17. 06. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Stanislav Krupař
„Osudy národů závisejí na způsobu, jak jsou vyživovány.“
Jean Anthelme Brillat-Savarin
Francouzský Shakespeare gastronomie
10. 06. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: isifa.com
„Ti, kdož pořizují výbory z veršů, připomínají labužníky pojídající třešně nebo ústřice – zpočátku vybírají nejlepší a nakonec zhltnou všechno.“
francouzský epigramatik
03. 06. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Profimedia.cz
Toalety v restauracích občas servírují více překvapení než kulinářské schopnosti kuchaře.
27. 05. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Isifa.com
„Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky.“
James Beard, kulinářský spisovatel
20. 05. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Profimedia.cz
„Není opravdovější láska , než je láska k jídlu.“
George Bernard Shaw
13. 05. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: isifa.com
V neděli večer jsem jedl mušle sv. Jakuba v jedné „lepší“ restauraci s výhledem na Karlův most. Na ten kamenný skvost naší kultury (t. č. v rekonstrukci) se skoro dalo sáhnout, jak je od té restaurace blízko.
06. 05. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: isifa.com
Každý máme nějakou slabost, že? Správný cestovatel, ten si určitě na začátku své kariéry zapsal do notýsku seznam míst, která musí ve svém životě bezpodmínečně navštívit. Nejspíš tam bude mít Velikonoční ostrov, Kiribati nebo sopku Eyjafjöll.
29. 04. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Pavel Maurer
Dnes jsem šel kolem slavné restaurace Pelikán. Dvacet vteřin chůze od dolního Václavského Václaváku. Zírala na mne obrovská slepá, mrtvá okna a holubím trusem zahnusené průčelí slavného podniku.
22. 04. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Pavel Maurer
Svíčková na smetaně pořád táhne! Nedá mi to, musím se vrátit k tématu, které jsem na těchto stránkách několikrát otevřel před necelým rokem.
15. 04. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Pavel Maurer
Švagr z Veselíčka s mou sestrou a synovcem připravili ke slavnostnímu velikonočnímu obědu v česneku nakládaného „zlého berana Ulrika, který během svého života v nestřeženém okamžiku vždy každého na zahradě potrkal“.
08. 04. 2010, Text: Pavel Maurer,Foto: Pavel Maurer
V jedné vysokohorské restauraci zapadlé na švýcarsko-rakouských hranicích mají na horní části dřevěné zárubně všech dveří přibitý červený polštářek, abyste se nebouchli do hlavy. Dům je přes 200 let starý a tehdy stavěli menší dveře, protože lidé byli menší.
01. 04. 2010, Text: Pavel Maurer
Pohltily už vás fast foody, nebo si stále zakládáte na zamřelých čtyřkách, kde ovšem čepují skvělé pivo a buřty s cibulí jsou naložené v pětilitrovkách? Už jste okusili krokodýlí steaky či husí játra „foie gras“ zalitá v hořké čokoládě s chilli papričkami? Trváte i po dvaceti letech změn na české klasice?


 
U jídelního stolu je jediné místo, kde se první hodinu nikdy nenudíte.
Anthelme Brillat-Savarin
Top
English