• Víkendové pořady Pavla Maurera na téma Nejezte blbě!
Glosa Pavla Maurera
• Pravidelné články z úst Pavla Maurer - každou středu v Metru, a dříve každý čtvrtek v Reflexu.
• Blogy
Hitem se v poslední době stal naoko ušmudlaný design některých hodně drahých restaurací. Pavel Maurer ale připomíná, že nic se nemá přehánět.
Španělský ptáček stojí stejně jako smažený sýr a židovský steak je z vepřového masa. Takové paradoxy najdete v mnoha restauracích na jídelních lístcích.
Neodolatelná chuť, křupavá tmavá kůrka a nepravidelný tvar. Tak vypadá poctivý chléb, který pekař ručně vyrobí. Supermarkety dnes často nabízejí různé varianty a náhražky chleba. Jak poznáte poctivý bochník chleba? Napoví Pavel Maurer.
Levný nábytek, malý výběr jídla a příjemná obsluha. Tak často vypadají restaurace s domácím prostředím, které nabízejí jednoduché menu za dobrou cenu. Právě na ně se dnes ve své gastroglose zaměřil milovník dobrého jídla a pití Pavel Maurer.
Jsou potraviny, které nedoprovází dobrá pověst. Týká se to například polských výrobků, které zařadil na černou listinu gastronaut Pavel Maurer.
Národní potravinová sbírka je dobrá věc, protože má svůj systém a svou jasnou filosofii. A klidně by mohla být jednou za měsíc, říká Pavel Maurer.
Máte rádi velké porce jídla, nebo vám naopak vadí, když se jídlem plýtvá? Typický český strávník je podle některých statistik nejšťastnější, když v restauraci dostane porci, kterou by si mezi sebe mohli rozdělit klidně i tři lidi.
Dřevěná, plastová nebo z rybích kostí. Taková jsou nebo byla párátka. Právě na ně se dnes ve své gastroglose zaměřil milovník dobrého jídla a pití Pavel Maurer. Věděli jste třeba, že existují párátka s příchutěmi?
Gastronaut Pavel Maurer se zamýšlí nad tím, k čemu všemu můžeme použít zázvor.
Mohla by to být velká delikatese, jenže v českém podání platí velké Jenže. Pavel Maurer ve své gastroglose mluví o kebabu.
Žebříčky nejlepších restaurací na světě jsou velkou vášní Pavla Maurera. Baví ho sledovat, jak se odborný i laický svět často diametrálně liší ve svém vnímání, co je vlastně to nejlepší.
Všichni víte, že když přijdete do knihkupectví, tyčí se proti vám pyramida kuchařek, receptářů, dietologických příruček, zasvěcených průvodců po světě sýrů, bylinek, vína nebo piva. Dvě knihy představuje Pavel Maurer.
Málo peněz, dlouhá pracovní doba, žádná dovolená. I tak někteří hodnotí práci v pohostinství. Najdou se i tací, kteří neváhají vaření v restauraci označit za otročinu.
Degustovat se dá leccos. Víno, sýry, pálenka ale i voda. A věřte, že můžete narazit na rozličné typy vod.
Moje moravská sestra má kočky, ovce a včely. Její černý kocour je tulák a čas od času se připlazí domů potrhaný a krvavý z kočičích šarvátek a všelijakého mrouskání. Bez dlouhých řečí se odšourá do zahrady a schoulí se do klubíčka pod včelí úl.
Věříte, že dobré jídlo vám dokáže spravit náladu? Proč byste tomu také neměli věřit?
Věříte, že jídlo funguje tak trochu jako obraz? Pro mnoho národů je jídlo svým způsobem uměleckým dílem.
Možná jste dnes ráno také byli nakupovat na farmářských trzích. V posledních letech jsou čím dál oblíbenější.