VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Dozrálé
2017-11-05, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

určitě se vám také někdy stalo, že jste koupili třeba kiwi a pak jste jej nemohli ani ukousnout jak bylo tvrdé? Tedy jinými slovy - nedozrálé. Je to vlastně úplně jedno jestli se jedná o ovoce nebo zeleninu - jablka z Jihoafrické republiky, banány ze Střední Ameriky a nebo kiwi z Nového Zélandu.
Pomeranče ze Španělska a rajčata z Holandska, květák z Polska. Všechny ty delikatesy z přírody mi připadají, že občas chutnají úplně stejně. Totiž - nijak. Těch důvodů je samozřejmě mnoho. Hnojiva, klony, genetické změny, umělé osvětlení, hydroponické mega-zahrady, kilometry vyhřívaných skleníků. Vše je urychleno, dost často - jak se lidově, ale velmi trefně říká: “Vyhoněno práškama!”
No a aby těch negativních vlivů nebylo málo, ještě navíc se ovoce a zelenina takzvaně podtrhnou dříve než dozrají. Často jsou sklízeny ještě zelené, nezralé, aby stihly transport přes půl planety ke konečnému zákazníkovi. Třeba taková třešnička klidně si visící na větvi nebo kapusta povalující se v záhonu - nemají šanci na plnohodnotný, přirozený život. Proces jejich dozrávání je nemilosrdně přerušen ve jménu obchodu. Asi nemusím zdůrazňovat, že kvalita takto podtrženého plodu, obsah vitamínů a živin je mnohem nižší než, když si plodiny užijí tolik slunce a svého životního cyklu, jak jim to prozřetelně naplánovala matka příroda.
Madurado en árbol - tenhle nápis jsem onehdy našel na plodu papáje, (v překladu znamená: dozrálo na stromě). Tím je myslím řečeno vše. Když totiž přerušíme přirozený proces dozrávání ovoce či zeleniny a pak tuto, řekněme - trochu znásilněnou potravinu - pojídáme celý svůj život, naše tělo se s tím velmi těžko vyrovnává.
Myslím, že naše výživa se klidně obejde bez čerstvých malin v lednu a bez celoroční záplavy veškerého ovoce i zeleniny, která do našeho středoevropského pásma vlastně nepatří. Ovšem, když někdo na svůj plod hrdě napíše, že dozrál na stromě a ne v dusíkaté lázni, je to skvělá informace, kterou ovšem moc často nevidíme. Proto si jdu okamžitě dát kvašené zelí naložené s kmínem, cibulí, koprem a mrkvičkou a k tomu nějakou vyzrálou českou klobásu z jelena. Tahle sychravá doba se pro podobné domácí jídlo skvěle hodí!

Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English