VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Na trhu
2017-10-14, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

nedávno jsem pozoroval na vesnickém zeleninovém trhu postaršího muže jak pečlivě vybírá broskve. Pořád je různě okukoval, bral do ruky, mačkal a nakonec prodavače požádal, zda si může ochutnat …ještě než zboží koupí. Vytáhl kapesní nůž s oprýskanou, evidentně hodně používanou střenkou a pečlivě uřízl malý půlměsíc z jedné broskvičky. Ve stoje ten kousek pomalu oloupal nožem, aby se zbavil veškeré chlupaté slupky a pak se labužnicky zakousl do takto připraveného ovoce a v zadumání přežvykoval. Slupky hodil zkušeně trhovcovi pod stolek, kde byla připravena bednička na zbytky. Pak spokojeně pokýval hlavou a nechal si navážit 2 kila broskví, o nichž byl definitivně přesvědčen, že vyhovují jeho náročným požadavkům.
Ten muž nebyl žádný nákupčí, kontrolní úředník ze zemědělské inspekce, ani šéfkuchař vybírající kvalitní surovinu pro svou restauraci. Byl to prostě jen zkušený člověk, který ví co chce a nerad kupuje naslepo. To mi připomnělo, že ne všichni trhovci jsou ochotni dát vám ochutnat jejich zboží. Někdo je prostě lakomý, někomu tenhle selský marketing nedochází a někdo se možná oprávněně obává, že když si jeho produkt otestujete, tak si jej s největší pravděpodobností - nekoupíte! Někdo má naopak ve svém stánku kousky sýra na párátku, jiný trhovec vám klidně z várnice nalije do kelímku půlku sběračky, abyste se mohli rozhodnout, že si tu dýňovou polévku nakonec dáte, a další prozíravý farmář má na stánku rozříznuty všechny druhy jablek, protože to tak na trhu prostě má být. I to je důvod, že lidé si raději než v supermarketu koupí zboží v přímém kontaktu s prodejcem. Rádi si trochu popovídají, poradí se o neznámých bylinkách a koření - kam s nimi, ochutnají něco, co jim ve většině konvenčních obchodů nikdo nenabídne. No, a můžete také trochu smlouvat, i když v našem kraji to moc nefrčí!
V některých jiných zemích, naopak, když na trhu nesmlouváte, v podstatě urazíte prodejce a považuje vás za hlupáka. Handrkovat se trochu o cenu zboží patří ke kultuře mnoha jiných světů. Vedle financí však nejpodstatnější ze všeho - podle mne je - využít venkovních trhů k tomu, abychom se nebáli osobně a přímo ochutnat kýženou delikatesu a nikdy nekupovali takzvaného “zajíce v pytli”.

Hezké prázdniny a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English