VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Glosa: Praha
2017-10-22, Text: Pavel Maurer

Vážení gastronauti,

matička Praha je podle posledních statistik dvacáté nejoblíbenější město na naší planetě! Jen abych vás potěšil, tak - podle výzkumu mezinárodní agentury ABCD, zůstala za námi města světového formátu. Například: Řím, Singapur, irský Dublin nebo švýcarský Curych. Pro Prahu je to určitě velmi povzbuzující informace - stát se tak žádaným městem a dostat se mezi metropole jako Sydney, Los Angeles, Barcelona, Vídeň či Paříž! Já mám všechny tyhle statistiky opravdu moc rád, zvláště pak, když jsou pro nás pozitivní. Ale současně jsem realista a mám stále na mysli oblíbený bonmot, že “statistika je ve skutečnosti přesný součet nepřesných čísel”.
Jsem přesvědčen, že Praha je v současné době opravdu jedním z nejpřitažlivějších měst na světě, to je konečně vidět i na ulicích, ale současně mi nedá spát, jestli se mezi naše výhody dá počítat i gastronomie? Kritéria výběru jsou totiž velmi přísná. Pro vaši představu se tu počítá, kolik má město muzeí, kin, divadel, koncertů, parků, jak je řešena doprava, ale také zda jsou města bezpečná, jak se chovají k ženám, rodinám s dětmi či lidem z jinou sexuální orientací. Pochopitelně velmi významnou roli hrají kluby, diskotéky, bary a restaurace. A tady já vidím naší slabinu - v jídle. Co se týče piva, nočních klubů a zábavy - tak to může Praha směle konkurovat kdejaké metropoli, ale pokud se nějakého turisty zeptáte, jestli by se chtěl vrátit do našeho města kvůli gastronomii, tak to vám, bohužel, neřekne téměř nikdo. Já si nedělám žádné plané iluze, že bychom se s českou kuchyní mohli nějak zásadně mezinárodně prosadit, ale stačilo by mi, kdyby restaurace, co se nacházejí především na hlavních turistických trasách, měly alespoň trochu lokální cti - a nabízely naše typické pokrmy, připraveny z kvalitních surovin a chutnající tak jak chutnat mají. Myslím, že guláš, svíčková, husička se zelím, vepřo-knedlo či smažák - nejsou žádné majstrštiky, kvůli kterým by někdo chtěl plánovat cestu do Prahy, jako to třeba funguje v Provence, v Londýně či v Hong Kongu, ale určitě bychom tyhle pokrmy měly udělat dobře a chutně. Naše země se pak jistě udrží i nadále mezi nejoblíbenějšími destinacemi světa a třeba i postoupí na žebříčku ještě výš. Pražský hrad určitě nikoho neurazí, ale odfláknutá Pražská šunka za neúměrnou cenu - to lidi naštve a zbytečně to může ublížit dobrému jménu - našeho krásného hlavního města!  
 
Hezký víkend a hlavně "nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English