VYHLEDEJTE A HODNOŤTE

Pavel Maurer píše

 
Metro: Zázvorové špagety
2017-10-11, Text: Pavel Maurer

Nedávno jsem byl na rychlém obědě v jedné pražské toskánské restauraci, kde vaří Brit, který miluje italskou gastronomii a dokáže ji skvěle připravit. Rodinný charakter, prostředí normálka, ale když se podíváte na tabuli, je vše jasné: Polévka cizrnová s cuketou, fazole. Rigatoni s italskou klobáskou, fenyklová uzenina, ricotta, rajčatová omáčka. Linguine s tuňákem, kapary, grilovaná paprika, rajčatová omáčka…a nebo vepřová panenka, fenykl, pomeranč, chilli, med. Dali byste si? Ten den, co jsem tam jedl, byl sychravý a tak já si dal: Spaghetti alla zingara - se zázvorem, česnek, chilli, rajčatovou omáčkou. Nedokážete si představit jak tohle jednoduché jídlo bylo chuťově vyladěné a hlavně a především - jak se skvěle hodilo do toho lehce prochladlého dne. A o to právě nejvíc jde - aby kuchař dokázal ve své práci využívat sezónní suroviny a aby se také dokázal přizpůsobit změnám počasí a vůbec klimatickému vývoji a fázím kalendářního roku. V létě, když je horko, tak není vhodný čas na svíčkovou se šesti ani na tučnou zabíjačku. Na zabíjačku já vždy jezdil ke strejdovi v lednu nebo v únoru. Pokud totiž kreativní a inteligentní kuchař dokáže vystihnout co má který den udělat, je to vítězství na celé čáře. A navíc je tu jeden zvláštní bonus - nemusí vůbec používat drahé suroviny z druhého konce planety, ale hlavně ingredience co jsou při ruce. A tak já se v těchto dnech zaměřuji na dýni, řepu, ořechy, kaštany, škvarky a sádlo také není špatné, čas zvěřiny se též blíží a kvašená a nakládaná zelenina - to jsou pokrmy našich předků. Ty máme v sobě navždy geneticky zakódovány pro toto počasí, ať se nám to líbí či ne!
 

Komentář můžete vkládat, pokud jste oveřený hodnotitel.

Komentáře
Momentálně nejsou k dispozici žádné příspěvky
 



 
S láskou je tomu jako s jídlem - když má člověk velké oči, pustí se do toho, ale dlouho nevydrží.
Antoine-Francois Callet
Top
English